Δημιουργία Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Εγνατία Οδό

Δημιουργία Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στην Εγνατία Οδό

Αρ. Πρωτ. 3534/26.08.09

Προς Υπουργό:

-  ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.

 

Η κατασκευή της Εγνατίας Οδού αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο έργο υποδομής  της χώρας, καθώς ενώνει την ανατολή με τη δύση και το βορά με τον νότο, διευκολύνοντας σημαντικά όχι μόνο τους Έλληνες ή αλλοδαπούς πολίτες στις μετακινήσεις τους, αλλά και το εμπόριο και τον τουρισμό.

Η δυνατότητα κάλυψης μεγάλων χιλιομετρικών αποστάσεων σε ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο  μεταξύ μεγάλων οικιστικών κέντρων με υψηλές προδιαγραφές, θέτει νέα δεδομένα και διαστάσεις στις μεταφορές και μετακινήσεις, καθιστώντας την χώρα μας συνδετικό κρίκο και στις οδικές μεταφορές στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ωστόσο, η δημιουργία σημείων προσωρινής στάθμευσης, αλλά και Σταθμών Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΑΕ) ιδιαίτερα για τους ταξιδιώτες που κινούνται στο δίκτυο από τον Έβρο έως την Ηγουμενίτσα αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και σύγχρονου διευρωπαϊκού δικτύου.

Η χρήση κλειστού υπεραστικού οδικού δικτύου για τις μετακινήσεις ανθρώπων και αγαθών, δημιουργεί νέες ανάγκες στον σχεδιασμό του δικτύου. Κατά τη διάρκεια τέτοιου είδους μετακινήσεων είναι αναπόφευκτο να πραγματοποιούνται στάσεις για την εξυπηρέτηση των αναγκών τόσο των ίδιων ταξιδιωτών για σίτιση και ξεκούραση, όσο και των οχημάτων για ανεφοδιασμό καυσίμων ή αποκατάσταση μηχανικών βλαβών. Για την ασφάλεια τόσο των ταξιδιωτών, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν οι χώροι αυτοί σε συγκεκριμένα σημεία, με κατάλληλες προδιαγραφές, όπως η δημιουργία λωρίδων επιβράδυνσης, σήμανση και ράμπες εισόδου και εξόδου, κατόπιν μελετών για την προστασία του περιβάλλοντος και των πολιτών που κινούνται στην Εγνατία Οδό.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

­

- Για ποιο λόγο δεν έχουν συμπεριληφθεί στον αρχικό σχεδιασμό και χάραξη της Εγνατίας Οδού χώροι ασφαλούς και προσωρινής στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και Σταθμοί Εξυπηρέτησης Οχημάτων (ΣΕΟ) και σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο;